REVOLUTION I KLÆDESKABET!

- ER EN NY TØJKULTUR NØDVENDIG?

                                                                                              


SEMINAR: 21. OKTOBER 2024 KL. 9.00-16.15

SKALS HØJSKOLEN FOR DESIGN OG HÅNDARBEJDE
HØJSKOLEBAKKEN 21
8832 SKALS


Kender du det?

Hvad betyder bæredygtighed, når det handler om tøj, og ændrer det noget i den store sammenhæng, at jeg nedsætter mit tøjforbrug? Er ny tøjkultur svaret på tøjindustriens udfordringer, hvad er bæredygtigt tøjforbrug og er genbrugstøj-trenden en positiv udvikling?

Det er helt naturligt at have mange spørgsmål, især når vi støder på nye begreber, ord og tal, som vi ikke forstår eller kender baggrunden for. Dette kan føre til en følelse af håbløshed og en tanke om, at du måske ikke gør nogen forskel.

Men du kan faktisk gøre en forskel. Derfor afholder vi på Skals Højskolen for design og håndarbejder et seminar for at stille skarpt på, hvad vi som forbrugere kan gøre. For følger vi bare nogle af anbefalingerne fra bl.a. forskere og branchefolk, så gør vi en forskel.

På dagens seminar møder du oplægsholdere Tanja Gotthardsen, anti-greenwashing specialist, Anne Louise Bang, VIA Center for tekstil, design og cirkularitet og Trine Skødt, Ph.d.-stipendiat fra Det Kongelig Akademi. De skal gøre os klogere på, hvad vi som forbrugere har af værktøjer til at handle. De besidder viden om tøjspild, lang levetid, bæredygtige og forbrugerrettede løsninger, reparationer i et historisk tilbageblik og viden om, hvad vi kan lære af det.

Det er åbenlyst at politikere og tekstilindustrien øjeblikkelig bør handle på problemerne med overproduktion og overforbrug, som bevisligt skader vores planet. Mens vi venter på deres handling, kan vi som forbrugere selv gøre noget ved vores tøjforbrug og tøjkultur. Selvom vi måske hver især gør noget allerede, kan vi gøre endnu mere, for at mindske overproduktionen og sætte et positivt aftryk for fremtidige generationer.

Du møder ingen løftede pegefingre til dit tøjforbrug – til gengæld kan vi love, at du bliver taget igennem en række nyttige indsigter og brugbare råd til, hvad du selv kan gøre for at mindske tøjspild. Hvis det fanger din interesse, glæder vi os til at byde dig velkommen til vores seminar.

ARRANGEMENTET ER GRATIS 
TILMELDING NØDVENDIG (BEGRÆNSEDE PLADSER) 

ALLE PLADSER ER OPTAGET! - DET ER STADIG MULIGT AT SENDE EN TILMELDING OG KOMME PÅ VENTELISTEN


TILMELDING SENEST 15. OKTOBER her

 

 

PROGRAMMET

  9.00 -   9.30
 
Ankomst med kaffe/the/let anretning
og med mulighed for at se højskolen og værkstederne
  9.30 -   9.45
 
Velkomst ved Højskoleforstander Helle Mogensen
og intro ved Projektleder Lene Thomasen
  9.45 - 11.15
 
TANJA GOTTHARDSEN
På grænsen: Er vi herre i eget tøjforbrug?
11.15 - 11.30
 
PAUSE
kaffe/the
11.30 - 13.00
 
ANNE LOUISE BANG
Er yndlingstøj bæredygtigt?
13.00 - 13.45
 
FROKOST
Højskolen er vært
13.45 - 14.30
 
TRINE SKØDT
Reparation i nyt lys
14.30 - 14.45
 
PAUSE
kaffe/the
14.45 - 16.15
 
Workshop reparationsteknik
ved 
TRINE SKØDT
16.00 - 16.15
 
Afslutning
Mens hænderne arbejder, afrunder vi dagens emne


 

Tanja Gotthardsen er selvstændig rådgiver og anti-greenwashing specialist, og er kendt for sin forskningsfunderede tilgang og sit vedblivende arbejde for at sikre såvel forbruger- og arbejdstagerrettigheder som den grønne omstilling.

Anne Louise Bang, Docent ph.d., VIA Center for tekstil, design og cirkularitet, er tekstildesigner og forsker i bæredygtighed og design. Hun er optaget af designproces og -metode, materialer, brug, lang levetid og grøn omstilling af tekstil og modeindustrien.

Trine Skødt, Ph.d.-stipendiat på Det Kongelige Akademi - Arkitektur, Design, Konservering, er uddannet Tekstil- og Beklædningsdesigner samt i Strategisk Design og Entreprenørskab. Hendes forskningsinteresse ligger i spændingsfeltet mellem beklædning, tekstil, håndarbejde, kulturhistorie og praksis-baseret designforskning, hvilket afspejles med hendes igangværende Ph.d.-projekt: “A Handy Craft: New Perspectives on Historical Clothing and Textile Repair”.